Wasserette - Ecosplendo2024-12-03T18:34:47+01:00Zend_Feed_Writerhttps://www.ecosplendo.be/nl-BEEcosplendobelgie@ecosplendo.comhttps://www.ecosplendo.be/nl-BE2023-04-01T00:00:00+02:002023-04-01T00:00:00+02:00https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/de-maankalender-als-je-geheime-wapenEcosplendobelgie@ecosplendo.comhttps://www.ecosplendo.be/nl-BEDe maan heeft altijd een bijzondere rol gespeeld in het
leven van mensen. Vandaag de dag kunnen we de kracht van de maan
gebruiken om ons te helpen bij het huishouden. De maankalender
onthult de beste tijden voor schoonmaken, wassen en opruimen zodat
je de beste resultaten behaalt.Wat is de maankalender?De maankalender is een hulpmiddel dat al eeuwenlang door veel
culturen wordt gebruikt om de invloeden van de maan in het
dagelijks leven te gebruiken. Het kan je zelfs helpen de beste tijd
te vinden voor verschillende klusjes. De maancyclus duurt ongeveer
28 dagen en is verdeeld in vier fasen: nieuwe maan, wassende maan,
volle maan en afnemende maan. Elke fase heeft zijn eigen energie en
kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. De nieuwe maan
is bijvoorbeeld een fase die gericht is op het loslaten van oude
gewoonten of negatieve energieën, dus het is ook de ideale tijd om
echt op te ruimen. Deze
vuilniszakken zijn perfect voor het weggooien van spullen die
al iets te lang rondhangen. En deze borstels
zijn perfect om stof en vuil op te ruimen.Wanneer is de beste tijd voor welke
activiteit?Goede vraag - bekijk onze homepage, waar je
elke maand nieuwe tips vindt voor de juiste tijd voor verschillende
huishoudelijke taken. Het beste is om je te houden aan de afnemende
maan, de fase waarin schoonmaken het meest effectief is. Een groot
voordeel is dat je dan minder wasmiddel nodig hebt om hetzelfde
resultaat te bereiken - en het is gemakkelijker om streeploze ramen
en spiegels te krijgen. De nieuwe maan is tevens een goed moment om
je huis te ontdoen van oude ballast. Gebruik de maankalender om een
schoon en harmonieus huis te creëren!Werkt het echt?Wat betreft het gebruik van de maankalender lopen de meningen
sterk uiteen: de maankalender is erg complex en het vereist
intensieve studie om deze goed te gebruiken. Maar er is natuurlijk
geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de
maankalender. Sommige mensen vinden het esoterisch en twijfelen aan
de doeltreffendheid ervan. Het is ook belangrijk te bedenken dat de
maankalender alleen kan dienen als ondersteuning en hulp, maar geen
garantie is voor succes. Probeer het gewoon en als het niet werkt,
is het ergste wat er kan gebeuren dat je een schoon huis hebt.2022-12-09T00:00:00+01:002022-12-09T00:00:00+01:00https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/slim-energie-besparen-in-het-huishoudenEcosplendobelgie@ecosplendo.comhttps://www.ecosplendo.be/nl-BETerwijl alles om ons heen steeds duurder wordt, de
energieprijzen de pan uit rijzen en het klimaat zucht onder de
grote druk van de afgelopen jaren, vragen velen zich af: hoe kan ik
mijn bijdrage leveren en mijn eigen energiebalans verbeteren?
Met onze tips voor energiebesparing in het huishouden kom je de
energiecrisis goed door - dat is goed voor het milieu en goed voor
je portemonnee!1.) Zuinig wassen
Wasmiddelen hebben tegenwoordig zo'n goede waskracht dat je gerust
zonder voorwas kunt - uitgaande van drie wasbeurten per week kun je
gemakkelijk tot 35 kilo CO₂ en 15 euro per jaar besparen.
Bovendien:Halfvolle wasmachines gebruiken evenveel water en elektriciteit
als volle, dus vul je wasmachine altijd zoveel mogelijk en kies,
indien mogelijk, de Eco-modus - deze duurt langer maar verbruikt
minder water en elektriciteit en bereikt dezelfde
reinigingsresultaten als andere programma's.Je kunt je energieverbruik ook effectief verminderen door de
juiste wastemperatuur te kiezen: met een efficiënt wasmiddel wordt
licht tot normaal bevuild wasgoed sprankelend schoon, zelfs bij een
wastemperatuur van 30 °C - 40 °C - en als je op 40 °C wast in
plaats van 60 °C, kun je je verheugen op een energiebesparing van
35 tot 40%!Als je beddengoed en handdoeken ook op 60 °C in plaats van 90
°C wast, kun je ook hier veel besparen, want wascycli op 60 °C
gebruiken de helft minder elektriciteit dan die op 90 °C en zijn
volledig toereikend om de beste hygiëne en reinheid te
garanderen.
Dus als je de temperatuurknop een beetje draait, maakt dat een
groot verschil!
Nog een speciaal trucje tot slot: als je hardnekkige vlekken op je
geliefde textiel voorbehandelt met een krachtige, ecologische
vlekverwijderaar, ben je in één wasbeurt van de vlekken af en hoef
je ze niet opnieuw te wassen.2.) Zuinig drogen
Hoewel het een uiterst praktische hulp in de huishouding is, is de
wasdroger helaas ook een echte energieslurper!Daarom is het verstandig om de was op de klassieke manier op
het droogrek te drogen. Dit is namelijk zeer energiebesparend. Zorg
wel voor een goede weekplanning zodat je uiteindelijk niet je
toevlucht hoeft te nemen tot de wasdroger.Als je voor het wassen een uitgebreid centrifugeprogramma
kiest, droogt je wasgoed nog beter aan de lucht. Door geen droger
te gebruiken, bespaar je niet alleen tot 385 kilo CO₂, maar ook tot
180 euro per jaar.Voor degenen die niet zonder droger kunnen, hebben we nog een
paar extra tips: kies indien mogelijk voor een warmtepompdroger,
want die verbruikt tot 70% minder elektriciteit dan een
condensdroger. Let ook op de efficiëntieklasse en kies klasse B of
hoger. Net als bij je wasmachine moet je je droger alleen aanzetten
als hij helemaal vol is.
Een echte insider tip die velen niet kennen: natuurlijke
droogballen kunnen tot wel duizend droogcycli worden gebruikt. Ze
wervelen het wasgoed tijdens het drogen, zodat de lucht beter kan
circuleren en de droogtijd tot 40% wordt verkort - een volledig
natuurlijke manier om grote hoeveelheden energie te besparen!3.) Afwassen - vaatwasser of handafwas?
Dat met de hand afwassen zuiniger zou zijn dan met een vaatwasser
is een veel voorkomende misvatting - als je de vaat niet vooraf
onder stromend water afspoelt en de vaatwasser volledig belaadt, is
de vaatwasser juist efficiënter!Met de juiste vaatwastabletten wordt normaal vuil vaatwerk
hygiënisch schoon bij 30 °C - 50 °C! Aangezien vaatwassers de
meeste energie gebruiken om het spoelwater op te warmen, kun je met
deze kleine verandering al energie besparen.Als jouw vaatwasser een eco-stand heeft, moet je die zeker
gebruiken - het duurt iets langer, maar het loont echt de moeite
wat betreft de energierekening.Kalkaanslag en voedsel- en vetresten verzamelen zich snel in de
machine. Dit is niet alleen onhygiënisch maar vermindert ook de
efficiëntie van de vaatwasser. Je kunt dit effectief tegengaan door
regelmatig machinereinigers te gebruiken.De restzeef kan ook een echte energievreter zijn! Als zich daar
te veel voedselresten verzamelen, kan deze verstopt raken, waardoor
de vaatwasser meer energie verbruikt om het water af te pompen. Ook
hier kun je met regelmatig schoonmaken veel stroom besparen.4.) Apparaten ontkalken
We vergeten vaak huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser, het
koffiezetapparaat en de wasmachine te ontkalken. Maar wist je dat
apparaten met kalkaanslag meer energie verbruiken? Met natuurlijke
ontkalkers is de vervelende kalkaanslag in een mum van tijd
verwijderd en verspil je minder energie!
Nog een extra energiebesparende tip: water koken in een waterkoker
is efficiënter dan water aan de kook brengen op het elektrische
fornuis!5.) Vergeet de koelkast niet!
De meeste koelkasten zijn veel kouder ingesteld dan nodig is - in
principe is stand 1 of 2 bij de meeste koelkasten voldoende om je
voedsel te koelen. Door je voedsel op de juiste manier te bewaren,
bijvoorbeeld in milieuvriendelijke bijenwasdoekjes, en het juiste
compartiment te kiezen, kun je de mogelijkheden van je koelkast
optimaal benutten:Er is een temperatuurverschil van maximaal 6 graden tussen de
verschillende compartimenten van de koelkast, en het is warmer in
het bovenste compartiment omdat koude lucht zakt.Bij ongeveer 8 °C is het bovenste vak ideaal voor het bewaren
van kaas, restjes en rauwe ham. Het middelste compartiment heeft
een temperatuur van ongeveer 5 °C, waardoor zuivelproducten zoals
yoghurt, wrongel en melk zich hier bijzonder prettig voelen. Het
laagste compartiment is met ongeveer 2 °C het koudst, dus vis,
vlees en ander bederfelijk voedsel moet je hier bewaren. De
compartimenten voor verse levensmiddelen, die van de andere
compartimenten zijn gescheiden door een glazen ruit, hebben een
temperatuur van ongeveer 8 °C, en zijn daarom het meest geschikt
voor fruit zoals bessen en kersen en groenten zoals salades,
champignons en wortelen.Om de juiste temperatuur te behouden, moet je warm voedsel
laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet - opnieuw afkoelen
verbruikt onnodige energie en veroorzaakt ook condensatie.Laat de koelkastdeur ook niet te lang openstaan om te voorkomen
dat warmte en vocht binnendringen - zo bespaar je elektriciteit en
voorkom je dat er ijsafzetting in de vriezer ontstaat.Je moet het vriesvak ook regelmatig ontdooien, want overtollig
ijs verhoogt het elektriciteitsverbruik en het vriesvak kan veel
efficiënter werken zonder overtollig ijs - je kunt dit ook
combineren met het schoonmaken van de koelkast om een perfecte
hygiëne voor je voedsel te garanderen.Vaak hebben kleine veranderingen een groot effect - als
je onze tips voor energiebesparing toepast, kun je niet alleen het
milieu een beetje ontlasten, maar ook je energiekosten
verlagen!2022-05-13T00:00:00+02:002022-05-13T00:00:00+02:00https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/iedereen-maakt-schoonmaakfouten-tips-voor-professionalsEcosplendobelgie@ecosplendo.comhttps://www.ecosplendo.be/nl-BEJe eigen vier muren schoon en netjes houden is vaak niet
zo eenvoudig. Zeker als er een gebrek is aan tijd, routine en de
juiste kennis. Of je nu voor het eerst naar je eigen koninkrijk
bent verhuisd of een ervaren schoonmaakster bent, zelfs
zelfverklaarde schoonmaakprofessionals zullen een aha-effect
ervaren met de volgende tips. Dus: Lees & Leer!Tip #1: De juiste volgorde
Zuig eerst het grove vuil weg en begin dan met het fijn schuren!
Hoe logisch dat ook klinkt, het is fout! Begin altijd met het
afvegen van de oppervlakken en tafels , want zo kunnen de kruimels
en pluisjes die vallen, achteraf worden opgezogen.
Een goede herinnering is hier: maak van boven naar
beneden schoon!Tip #2: S voor CLEAN
Op het eerste gezicht klinkt deze truc misschien een beetje
grappig, maar het gebruik van de juiste veegtechniek bespaart je
veel moeite en tijd. Want met de bekende “links-naar-rechts
beweging” worden vuildeeltjes verdeeld in plaats van verwijderd.
Een gebogen S-vorm is hier effectiever -
u bespaart uzelf herhaaldelijk afvegen en activeert tegelijkertijd
uw hersencellen! :-)Tip #3: Bacteriën hebben geen vakantie!
Bijna iedereen kent de situatie: na het eten was je snel de afwas,
veeg je de tafel af en maak je de kachel schoon voordat je naar je
welverdiende einde van je werk voor de tv gaat. Voor het gemak
wordt voor alles maar één spons gebruikt, die dan in de gootsteen
belandt en daar een nacht blijft staan...Maar let op: er moet orde zijn! Net zoals
er verschillende reinigingsmiddelen zijn voor verschillende
oppervlakken en objecten, zou je ook een systeem voor sponzen en
doeken moeten hebben. Gebruik voor elke kamer een aparte doek en
voorkom dat bacteriën en ziektekiemen zich door het appartement
verspreiden!Belangrijk! De combinatie van
voedselresten en vocht zorgt voor een bijzonder voedzame bodem voor
bacteriën, die niet alleen een vieze geur verspreiden, maar in het
ergste geval zelfs ziekteverwekkers blijken te zijn. Om de
ziektekiemen geen kans te geven, was je je schoonmaakspullen
regelmatig (minstens één keer per week) op minstens
60°C in de wasmachine of in de vaatwasser!Tip #4: Eeewww - wat stinkt hier?
Niet alles wat blinkt is echt schoon! Want zelfs als de was of de
vaat er vlekkeloos uitziet, hopen zich onaangenaam ruikende
ziektekiemen op. Dus onthoud: zelfs zogenaamd schone apparaten
zoals wasmachines en vaatwassers moeten regelmatig worden
schoongemaakt! Misschien herinner je je onze laatste blogpost
"Citroenzuur - de alleskunner in het huishouden" nog? Daar leert u
hoe u huishoudelijke apparaten eenvoudig, snel en voordelig weer
echt schoon krijgt.Over apparaten gesproken : de stofzuiger is af en
toe ook meer een stofvanger. Want onze populaire schoonmaakhulp
maakt ons leven een stuk makkelijker, maar er verzamelt zich ook
veel vuil op en in het apparaat. In plaats van op te wervelen en
het oude stof door het appartement te verspreiden, reinigt u
eenvoudig de behuizing en het filter met een microvezeldoek!Tip #5: Grote en kleine lepels
Als kind geleerd en al op jonge leeftijd aan uw kroost geleerd: het
bestek wordt met de punt naar boven in de vaatwassermand geplaatst
- een mythe die al generaties lang wordt doorgegeven en niet
helemaal correct is. Deze instructie is vrij logisch, zodat de
tanden van de vorken niet blijven haken of buigen. Messen en lepels
moeten echter tegenover elkaar worden geplaatst om de bekende
lepelpositie, d.w.z. in elkaar liggen, te vermijden. Zo blijven er
geen restjes achter en schitteren je gerechten elke dag in nieuwe
pracht!Tip #6: Spiegel, spiegel aan de wand...
Ook is het schoonmaken van spiegels en ramen niet per se een van de
meest populaire taken op het schoonmaakplan, want ook al garanderen
sommige reinigingsmiddelenfabrikanten een "streeploos resultaat",
er blijven altijd een paar strepen op het glas en schoonmaken wordt
hopeloze taak... Maar wat is het punt eigenlijk?
Het weer is hier debet aan, want als de zon schijnt, warmen de
ruiten op en verdampt het vocht uit het water en reinigingsmiddel
sneller dan je ze droog kunt vegen. Dus de beste tijd om ramen te
wassen is in de late namiddag of avond en
wanneer de temperatuur lager is dan 20°C.Tip #7:
toilet/plasbox/potje/toilet/kast/troon/…
… of ‘waar zelfs de keizer te voet heen gaat’. Maar zelfs de
mooiste namen maken de rustige plek voor sommigen het meest
gevreesde gebied als het gaat om het schoonmaken ervan. (Het
feit dat er vaak veel meer bacteriën op sommige deurklinken,
koelkasten of pc-toetsenborden zitten, wordt hier slechts terloops
vermeld...) *
Terug naar toiletreiniging en de volgende handige tips:
- Plaats de toiletborstel na het reinigen niet direct in de houder,
maar laat deze even drogen. Op deze manier kunnen de ziektekiemen
zich niet vermenigvuldigen en wordt een onaangename geur vermeden.
Maar belangrijk : vervang de borstel
regelmatig!
- Sluit het toiletdeksel tijdens het doorspoelen! Door de
waterstroom kunnen druppeltjes met bacteriën ongemerkt in de lucht
komen en zich nestelen in hygiënische artikelen zoals
tandenborstels, haarkammen etc. Poeh!* Met gemiddeld 3.000 bacteriën per vierkante
centimeter staat de wc-bril achter koelkasten (ca. 11.000),
deurklinken en lichtschakelaars (ca. 7.000), snijplanken (ca.
6.000) en mobiele telefoons en pc-toetsenborden (ca.
.4.000).Tip #8: Hond & baas
De beste en tegelijkertijd meest behaarde vriend van de mens drukt
ook graag zijn stempel op de vloer en de bank. Om de fijne haartjes
niet overal te verspreiden, is het raadzaam om eerst met een bezem
te vegen en daarna een stofferingklieropzetstuk te gebruiken voor
het stofzuigen - ook voor de vloer. Zo kun je zelfs de scheve
plekken in de hoeken en op de bank bereiken.
➝ Tip: Lees de reinigingsinstructies!
Of het nu gaat om een nieuwe boekenplank, uw favoriete knuffelstoel
of recent aangeschafte apparatuur - na succesvolle montage of
installatie wordt de bijgevoegde gebruiksaanwijzing meestal
onmiddellijk weggegooid. Maar wacht! Voordat de instructies bij het
papierafval belanden, maak er dan een foto van of
schrijf de schoonmaaktips op ! Zo bespaar je jezelf
experimentele en tijdrovende schoonmaakavonturen en geniet je van
efficiënte reinheid en meer flexibiliteit in je portemonnee.Dus je ziet, schoonmaken is ook een wetenschap op zich -
neem ons advies ter harte en wie weet zwaai je in de toekomst met
een beetje meer plezier en motivatie aan de
schoonmaak!2022-04-15T00:00:00+02:002022-04-15T00:00:00+02:00https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/citroenzuur-de-allrounder-in-het-huishoudenEcosplendobelgie@ecosplendo.comhttps://www.ecosplendo.be/nl-BEIntussen is het bewustzijn van een meer
milieuvriendelijke manier van leven in de hoofden van mensen
veranderd, niet alleen als het gaat om voedsel, kleding of
cosmetica, ook schoonmaakmiddelen worden in een verantwoorde en
zachte richting gestuurd. Chemische reinigingsmiddelen zijn
ongezond en duur en in plaats van te worstelen met een lange lijst
van ingrediënten, biedt het beproefde huismiddeltje - citroenzuur - een zeer eenvoudige en universele
optie voor een breed scala aan toepassingen in en buiten het
huishouden. Het praktische alternatief is multifunctioneel,
supereffectief en ook nog eens een duurzame tegenhanger van
conventionele reinigers.Maar wat is citroenzuur precies en waar moet je op
letten bij het gebruik ervan?Citroenzuur is een van de meest gebruikte
plantaardige fruitzuren en is een vaste stof in poedervorm die in
water oplosbaar, kleurloos en biologisch afbreekbaar is. Meer dan
200 jaar geleden werd citroenzuur geïsoleerd uit een citroen door
zijn ontdekker Carl Wilhelm Scheele, waardoor het zijn bekende naam
kreeg. Het komt vooral voor in appels, peren en bessen, maar ook in
sommige coniferen en soorten paddenstoelen.Zelfs ons lichaam maakt
citroenzuur aan als tussenproduct van de koolstof- en
vetzuurstofwisseling.
Veel voorkomende toepassingsgebieden zijn voedingsmiddelen in de
vorm van smaakstoffen of conserveermiddelen. Maar citroenzuur
ontvouwt zijn kracht ook in reinigingsmiddelen en is nu een
universeel toepasbare, indrukwekkende en vooral effectieve kleine
helper.Maar let op! De naam gaat eraan vooraf, omdat
de schijnbaar onopvallende stof toch een zuur is. Wees daarom
voorzichtig met de dosering en vermijd oogcontact!
Als je een gevoelige huid hebt, raden we aan om rubberen
handschoenen te dragen!Praktische tips voor het gebruik van citroenzuur in
huis1) De klassieker tegen kalkaanslag
Iedereen kent die vervelende witte kalkaanslag op de douchekop en
op de waterkranen of de kalk die al in de waterkoker is geklonterd.
Of het nu in de keuken, in de badkamer of om roest te verwijderen -
het allround talent citroenzuur doet overal wonderen en laat ook
een frisse citrusgeur achter.
En het is zo eenvoudig:Voor koffiemachines, waterkokers & Co: 3 eetlepels
citroenzuur mengen met 1 liter water en in het betreffende apparaat
gieten. Verwarm tot maximaal lauw, anders wordt de reinigingskracht
door de hitte aangetast. Om je ochtendkoffie niet naar citroen te
laten smaken, spoel je het apparaat opnieuw af met water.Voor badkamerarmaturen en kranen: bereid de water-zuuroplossing
(zoals hierboven beschreven), giet in een spuitfles en schud goed.
Heb je liever een andere geur, meng dan gerust een paar druppels
etherische olie erdoor! Daarna opspuiten, even laten inwerken,
afspoelen met koud water en droogwrijven.Voor vaatwassers en wasmachines: doe 7-8 eetlepels citroenzuur
rechtstreeks in het lege apparaat en kies een spoelcyclus op
middelhoge temperatuur (maximaal 40 graden).Let op: Citroenzuur kan op veel
manieren gebruikt worden, maar onedele metalen zoals aluminium zijn
niet zuurbestendig en kunnen dus beschadigd raken!2) De goedkope allesreiniger
Als je even niet oplet en de pan overloopt, de soep spettert in de
magnetron of de jus overkookt in de oven? Geen probleem! Meng een
eetlepel citroenzuur in warm water, behandel de vuile
plekken ermee en spoel alles daarna af met schoon water.Bij hardnekkig vuil zoals ingebrande potten of pannen het
mengsel aan de kook brengen, laten inwerken en goed naspoelen.Bij vuile ovens of magnetrons de apparaten na reiniging kort
opwarmen tot maximaal 100 graden.Kalkaanslag en resten op bloempotten of vazen zijn ook heel
eenvoudig te reinigen: doe 3 lepels citroenzuur in een emmer
lauwwarm water, laat de voorwerpen een nacht inwerken en reinig en
spoel de volgende ochtend grondig af.3) Een glasheldere zaak
Samen met alcohol en water vormt citroenzuur een uitstekend glansverhogend
glansspoelmiddel voor de vaatwasser, dat tegelijkertijd de
kalkafzetting van hard water in de machine tegengaat. Los hiervoor
40 g citroenzuur op in 100 ml warm water en voeg 150 ml alcohol
toe. Het zelfgemaakte glansspoelmiddel is klaar en er zijn geen
strepen en melkglazen randen meer!4) De zelfgemaakte vlekkenduivel
Ook na het wassen hebben overhemden en blouses vaak nog gelige
vlekken op de kraag of in de oksels. Om je comfortabel te blijven
voelen in je absoluut favoriete kleding en zweet- en
deodorantvlekken te laten verdwijnen, wordt de effectieve
behandeling met een citroenzuur-wateroplossing aanbevolen:
Week de kleding een paar uur (10-15 g zuur per liter water) en was
daarna zoals gebruikelijk in de machine.Let op: Citroenzuur heeft een blekende werking
en is alleen geschikt voor witte was!
De onaangename deodorantvlekken worden voornamelijk veroorzaakt
door deodorants die aluminium bevatten. Gebruik daarom natuurlijke
en aluminiumvrije producten!5) Voor hemels zacht wasgoed
Niet alleen bij cosmetische producten, maar ook bij kleding laten
veel mensen niet alles op hun gevoelige huid achter. Wasmiddelen en
wasverzachters spelen hier ongetwijfeld een grote rol. Met behulp
van citroenzuur blijft het natuurlijke gevoel op de
huid behouden en wordt hardnekkig vuil grondig uit kleding
verwijderd.
Zo werkt het: Los 5-6 eetlepels citroenzuur op in 1 liter water en
doe per wasbeurt 2 dopjes in het wasverzachtervak!Let op : Citroenzuur heeft een blekende
werking en is alleen geschikt voor witte was!6) Borstelen, afspoelen, klaar - de geurige
toiletreiniger!
En het is net zo eenvoudig als het klinkt: ongeveer drie eetlepels
citroenzuur in de toiletpot verdelen, laten inwerken, kort
behandelen met een borstel en daarna doorspoelen. Urinevlekken
worden volledig verwijderd en je krijgt ook een citroenachtige
frisheid.Voor netheid & duurzaamheid!
Met deze tips bespaar je jezelf een hele reeks dure
schoonmaakmiddelen en chemische schoonmaakmiddelen en bescherm je
zo je gezondheid, het milieu en je portemonnee.
Probeer het uit en overtuig uzelf van de natuurlijke
allrounder!
➝ CitroenzuurTrouwens : citroenzuur wordt niet alleen
gebruikt voor schoonmaakdoeleinden, je vindt het ook in veel
cosmetica en voedingsmiddelen. Je kunt het ook gebruiken om
tintelende DIY-badparels, bruisende iso-drankjes, ... en nog veel
meer te maken. Maar dat is een ander onderwerp...2021-03-23T00:00:00+01:002021-03-23T00:00:00+01:00https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/wasmiddel-correct-doserenEcosplendobelgie@ecosplendo.comhttps://www.ecosplendo.be/nl-BEDe was in de kledingkast ruikt vreemd, misschien zelfs vies?
Maar het was pas gewassen en zou lekker moeten ruiken! Wat is er in
hemelsnaam gebeurd? Dit kan verschillende oorzaken hebben: Te veel
wasgoed in de trommel is net zo waarschijnlijk als een verkeerde
dosering wasmiddel - want zowel te veel als te weinig kan leiden
tot onaangename geurtjes.Te hoge dosering wasmiddelIedereen die denkt dat te veel wasmiddel leidt tot bijzonder
schone was, staat een teleurstelling te wachten. Helaas is dat niet
het geval! Te veel wasmiddel valt niet altijd meteen op, ook al kun
je het soms zien aan de overmatige schuimvorming tijdens het
wasproces. Vaak kun je het pas veel later ruiken.Als het wasmiddel te veel is gedoseerd, zijn er niet genoeg
vuil- of vetdeeltjes die zich kunnen binden aan de vele
oppervlakteactieve stoffen - de wasactieve stof. Deze vele
ongebonden oppervlakteactieve moleculen blijven achter in het sop
en zetten zich af in het wasgoed omdat ze niet volledig kunnen
worden uitgespoeld. Na het drogen duurt het enige tijd voordat deze
organische oppervlakteactieve moleculen zijn afgebroken. Dit
afbraakproces resulteert in een onaangename, vieze geur - zelfs als
de was gewassen en gestreken is of in de kast hangt.Te weinig wasmiddelZelfs als je denkt dat minder meer is, heb je het mis. Te weinig
wasmiddel kan ook nare geurtjes in wasgoed en kasten veroorzaken,
omdat het wasgoed niet goed schoon wordt. Als er te weinig
wasmiddel wordt gebruikt, zijn er niet genoeg oppervlakteactieve
moleculen om vuil of vet te binden en op te lossen: De
wasmiddeloplossing is te zwak. Als gevolg daarvan blijft er vuil
achter in het waswater en zet het zich af in het textiel tijdens
het spoelen. Er ontstaat dan ook een onaangename geur tijdens het
ontbindingsproces op de droge was.Doseren is geen wetenschapHet doseren van de juiste hoeveelheid wasmiddel is echter geen
wetenschap als je een paar regels volgt. Elke fabrikant geeft
doseerinstructies op de verpakking van het wasmiddel, die normaal
gesproken rekening houden met de hoeveelheid wasgoed, de hardheid
van het water en de mate van vervuiling. Deze moeten worden
opgevolgd. In deze context is het vooral handig om de hardheid van
het water in de regio te kennen - dit is essentieel voor de juiste
dosering. Het is ook belangrijk dat de wasmachine niet te vol zit,
want dan kan het sop niet optimaal circuleren en wordt het wasgoed
niet schoon tijdens het spoelen. Te veel wasgoed kan ook leiden tot
onderdosering.Vuistregel: Minder is beter - minder wasgoed!
Hoe minder wasgoed in de trommel, hoe minder wasmiddel je hoeft te
gebruiken. Dit maakt het doseren ook gemakkelijker.Om ervoor te zorgen dat de was goed gespoeld en dus schoon is,
kun je ook een extra spoelcyclus inschakelen - dit is mogelijk bij
bijna alle wasmachines. Een andere optie is een wasspoeling. Dit is
licht zuur, helpt wasmiddelresten uit te spoelen en neutraliseert
het wasgoed. Tegelijkertijd worden de kleuren opgefrist.2017-06-06T00:00:00+02:002017-06-06T00:00:00+02:00https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/hoe-maak-ik-mijn-keuken-goed-schoonEcosplendobelgie@ecosplendo.comhttps://www.ecosplendo.be/nl-BEHet leven speelt zich af in de keuken. Mensen koken, bakken en
eten samen. Geen wonder dat de keuken snel vies wordt. Alleen koken
leidt onvermijdelijk tot spetters vet, kruimels en vlekken. Dit
vraagt om regelmatig schoonmaken, anders zit je al snel met een
hoop vuil.Ecologische reinigersEcologische schoonmaakmiddelen hebben de voorkeur voor het
schoonmaken van keukens, omdat ze goed schoonmaken maar veel milder
zijn. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor je
gezondheid en bijzonder slecht voor het milieu. Gebruik dus geen
ontsmettingsmiddelen. Deze zijn helemaal niet nodig als je maar
heet genoeg afspoelt.Hoe vaak moet ik mijn keuken schoonmaken?Er moet worden opgemerkt dat regelmatig schoonmaken om
hygiënische redenen de hoogste prioriteit heeft. Als je niet
schoonmaakt, trek je op de lange termijn niet alleen ongedierte
aan, maar kweek je ook bacteriën en schimmels.
Heel belangrijk: wanneer er met rauw vlees, vis of eieren is
gewerkt in de keuken , moet onmiddellijk grondig worden
schoongemaakt en onder zeer heet water worden afgewassen. Dit is de
enige manier om een mogelijke salmonellabesmetting te
voorkomen.Dagelijkse/onmiddellijke reinigingReinig de werkoppervlakken na elk gebruik.Gemorste vloeistoffen moeten onmiddellijk worden opgeveegd. Dan
droogt het niet op.Na elk gebruik moet de kookplaat gereinigd worden als hij weer
koud is.Veeg de vloer indien nodig.De kookplaat moet regelmatig worden schoongemaakt. Anders hoopt
vuil en vet zich op.Als we altijd alles drogen na het schoonmaken, kunnen geen
bacteriën of schimmelsporen nestelen.WekelijksNeem planken en oppervlakken één keer per week af.De vloer moet één keer per week vochtig worden gedweild.Veel ziektekiemen verzamelen zich op kranen en handgrepen. We
kunnen dit voorkomen door ze één keer per week schoon te
maken.Wissel of was schoonmaakdoekjes en sponzen regelmatig, vooral
na contact met vlees, vis en eieren. Ze worden weer hygiënisch
schoon bij 60 graden.MaandelijksDe afzuigkap moet worden gecontroleerd en het filter moet
indien nodig worden vervangen of gereinigd.De behuizing van de afzuigkap moet ook worden
schoongemaakt.De bovenkant van de kasten afstoffen en afnemen.De koelkast moet één keer per maand schoongemaakt worden. Het
is verreweg de grootste bron van bacteriën in het huishouden, dus
dit is erg belangrijk.De vaatwasser mogen we ook niet vergeten. Bacteriën worden
gedood bij 50 graden en hoger. Regelmatig schoonmaken draagt bij
aan de prestaties.Een schone keuken bevordert in hoge mate een goed algemeen
gevoel van welzijn. Daarom mogen we schoonmaken niet verwaarlozen.
Met ecologische schoonmaakproducten kun je de keuken op een
milieuvriendelijke manier schoonhouden.