Wasserette - Ecosplendo 2024-12-03T18:34:47+01:00 Zend_Feed_Writer https://www.ecosplendo.be/nl-BE Ecosplendo belgie@ecosplendo.com https://www.ecosplendo.be/nl-BE <![CDATA[De maankalender als je geheime wapen!]]> 2023-04-01T00:00:00+02:00 2023-04-01T00:00:00+02:00 https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/de-maankalender-als-je-geheime-wapen Ecosplendo belgie@ecosplendo.com https://www.ecosplendo.be/nl-BE De maan heeft altijd een bijzondere rol gespeeld in het leven van mensen. Vandaag de dag kunnen we de kracht van de maan gebruiken om ons te helpen bij het huishouden. De maankalender onthult de beste tijden voor schoonmaken, wassen en opruimen zodat je de beste resultaten behaalt. Wat is de maankalender? De maankalender is een hulpmiddel dat al eeuwenlang door veel culturen wordt gebruikt om de invloeden van de maan in het dagelijks leven te gebruiken. Het kan je zelfs helpen de beste tijd te vinden voor verschillende klusjes. De maancyclus duurt ongeveer 28 dagen en is verdeeld in vier fasen: nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan. Elke fase heeft zijn eigen energie en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. De nieuwe maan is bijvoorbeeld een fase die gericht is op het loslaten van oude gewoonten of negatieve energieën, dus het is ook de ideale tijd om echt op te ruimen. Deze vuilniszakken zijn perfect voor het weggooien van spullen die al iets te lang rondhangen. En deze borstels zijn perfect om stof en vuil op te ruimen. Wanneer is de beste tijd voor welke activiteit? Goede vraag - bekijk onze homepage, waar je elke maand nieuwe tips vindt voor de juiste tijd voor verschillende huishoudelijke taken. Het beste is om je te houden aan de afnemende maan, de fase waarin schoonmaken het meest effectief is. Een groot voordeel is dat je dan minder wasmiddel nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken - en het is gemakkelijker om streeploze ramen en spiegels te krijgen. De nieuwe maan is tevens een goed moment om je huis te ontdoen van oude ballast. Gebruik de maankalender om een schoon en harmonieus huis te creëren! Werkt het echt? Wat betreft het gebruik van de maankalender lopen de meningen sterk uiteen: de maankalender is erg complex en het vereist intensieve studie om deze goed te gebruiken. Maar er is natuurlijk geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de maankalender. Sommige mensen vinden het esoterisch en twijfelen aan de doeltreffendheid ervan. Het is ook belangrijk te bedenken dat de maankalender alleen kan dienen als ondersteuning en hulp, maar geen garantie is voor succes. Probeer het gewoon en als het niet werkt, is het ergste wat er kan gebeuren dat je een schoon huis hebt. <![CDATA[Slim energie besparen in het huishouden]]> 2022-12-09T00:00:00+01:00 2022-12-09T00:00:00+01:00 https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/slim-energie-besparen-in-het-huishouden Ecosplendo belgie@ecosplendo.com https://www.ecosplendo.be/nl-BE Terwijl alles om ons heen steeds duurder wordt, de energieprijzen de pan uit rijzen en het klimaat zucht onder de grote druk van de afgelopen jaren, vragen velen zich af: hoe kan ik mijn bijdrage leveren en mijn eigen energiebalans verbeteren? Met onze tips voor energiebesparing in het huishouden kom je de energiecrisis goed door - dat is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee! 1.) Zuinig wassen Wasmiddelen hebben tegenwoordig zo'n goede waskracht dat je gerust zonder voorwas kunt - uitgaande van drie wasbeurten per week kun je gemakkelijk tot 35 kilo CO₂ en 15 euro per jaar besparen. Bovendien: Halfvolle wasmachines gebruiken evenveel water en elektriciteit als volle, dus vul je wasmachine altijd zoveel mogelijk en kies, indien mogelijk, de Eco-modus - deze duurt langer maar verbruikt minder water en elektriciteit en bereikt dezelfde reinigingsresultaten als andere programma's. Je kunt je energieverbruik ook effectief verminderen door de juiste wastemperatuur te kiezen: met een efficiënt wasmiddel wordt licht tot normaal bevuild wasgoed sprankelend schoon, zelfs bij een wastemperatuur van 30 °C - 40 °C - en als je op 40 °C wast in plaats van 60 °C, kun je je verheugen op een energiebesparing van 35 tot 40%! Als je beddengoed en handdoeken ook op 60 °C in plaats van 90 °C wast, kun je ook hier veel besparen, want wascycli op 60 °C gebruiken de helft minder elektriciteit dan die op 90 °C en zijn volledig toereikend om de beste hygiëne en reinheid te garanderen. Dus als je de temperatuurknop een beetje draait, maakt dat een groot verschil! Nog een speciaal trucje tot slot: als je hardnekkige vlekken op je geliefde textiel voorbehandelt met een krachtige, ecologische vlekverwijderaar, ben je in één wasbeurt van de vlekken af en hoef je ze niet opnieuw te wassen. 2.) Zuinig drogen Hoewel het een uiterst praktische hulp in de huishouding is, is de wasdroger helaas ook een echte energieslurper! Daarom is het verstandig om de was op de klassieke manier op het droogrek te drogen. Dit is namelijk zeer energiebesparend. Zorg wel voor een goede weekplanning zodat je uiteindelijk niet je toevlucht hoeft te nemen tot de wasdroger. Als je voor het wassen een uitgebreid centrifugeprogramma kiest, droogt je wasgoed nog beter aan de lucht. Door geen droger te gebruiken, bespaar je niet alleen tot 385 kilo CO₂, maar ook tot 180 euro per jaar. Voor degenen die niet zonder droger kunnen, hebben we nog een paar extra tips: kies indien mogelijk voor een warmtepompdroger, want die verbruikt tot 70% minder elektriciteit dan een condensdroger. Let ook op de efficiëntieklasse en kies klasse B of hoger. Net als bij je wasmachine moet je je droger alleen aanzetten als hij helemaal vol is. Een echte insider tip die velen niet kennen: natuurlijke droogballen kunnen tot wel duizend droogcycli worden gebruikt. Ze wervelen het wasgoed tijdens het drogen, zodat de lucht beter kan circuleren en de droogtijd tot 40% wordt verkort - een volledig natuurlijke manier om grote hoeveelheden energie te besparen! 3.) Afwassen - vaatwasser of handafwas? Dat met de hand afwassen zuiniger zou zijn dan met een vaatwasser is een veel voorkomende misvatting - als je de vaat niet vooraf onder stromend water afspoelt en de vaatwasser volledig belaadt, is de vaatwasser juist efficiënter! Met de juiste vaatwastabletten wordt normaal vuil vaatwerk hygiënisch schoon bij 30 °C - 50 °C! Aangezien vaatwassers de meeste energie gebruiken om het spoelwater op te warmen, kun je met deze kleine verandering al energie besparen. Als jouw vaatwasser een eco-stand heeft, moet je die zeker gebruiken - het duurt iets langer, maar het loont echt de moeite wat betreft de energierekening. Kalkaanslag en voedsel- en vetresten verzamelen zich snel in de machine. Dit is niet alleen onhygiënisch maar vermindert ook de efficiëntie van de vaatwasser. Je kunt dit effectief tegengaan door regelmatig machinereinigers te gebruiken. De restzeef kan ook een echte energievreter zijn! Als zich daar te veel voedselresten verzamelen, kan deze verstopt raken, waardoor de vaatwasser meer energie verbruikt om het water af te pompen. Ook hier kun je met regelmatig schoonmaken veel stroom besparen. 4.) Apparaten ontkalken We vergeten vaak huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser, het koffiezetapparaat en de wasmachine te ontkalken. Maar wist je dat apparaten met kalkaanslag meer energie verbruiken? Met natuurlijke ontkalkers is de vervelende kalkaanslag in een mum van tijd verwijderd en verspil je minder energie! Nog een extra energiebesparende tip: water koken in een waterkoker is efficiënter dan water aan de kook brengen op het elektrische fornuis! 5.) Vergeet de koelkast niet! De meeste koelkasten zijn veel kouder ingesteld dan nodig is - in principe is stand 1 of 2 bij de meeste koelkasten voldoende om je voedsel te koelen. Door je voedsel op de juiste manier te bewaren, bijvoorbeeld in milieuvriendelijke bijenwasdoekjes, en het juiste compartiment te kiezen, kun je de mogelijkheden van je koelkast optimaal benutten: Er is een temperatuurverschil van maximaal 6 graden tussen de verschillende compartimenten van de koelkast, en het is warmer in het bovenste compartiment omdat koude lucht zakt. Bij ongeveer 8 °C is het bovenste vak ideaal voor het bewaren van kaas, restjes en rauwe ham. Het middelste compartiment heeft een temperatuur van ongeveer 5 °C, waardoor zuivelproducten zoals yoghurt, wrongel en melk zich hier bijzonder prettig voelen. Het laagste compartiment is met ongeveer 2 °C het koudst, dus vis, vlees en ander bederfelijk voedsel moet je hier bewaren. De compartimenten voor verse levensmiddelen, die van de andere compartimenten zijn gescheiden door een glazen ruit, hebben een temperatuur van ongeveer 8 °C, en zijn daarom het meest geschikt voor fruit zoals bessen en kersen en groenten zoals salades, champignons en wortelen. Om de juiste temperatuur te behouden, moet je warm voedsel laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet - opnieuw afkoelen verbruikt onnodige energie en veroorzaakt ook condensatie. Laat de koelkastdeur ook niet te lang openstaan om te voorkomen dat warmte en vocht binnendringen - zo bespaar je elektriciteit en voorkom je dat er ijsafzetting in de vriezer ontstaat. Je moet het vriesvak ook regelmatig ontdooien, want overtollig ijs verhoogt het elektriciteitsverbruik en het vriesvak kan veel efficiënter werken zonder overtollig ijs - je kunt dit ook combineren met het schoonmaken van de koelkast om een perfecte hygiëne voor je voedsel te garanderen. Vaak hebben kleine veranderingen een groot effect - als je onze tips voor energiebesparing toepast, kun je niet alleen het milieu een beetje ontlasten, maar ook je energiekosten verlagen! <![CDATA[Iedereen maakt (schoonmaak)fouten - tips voor professionals & zij die niet van schoonmaken houden]]> 2022-05-13T00:00:00+02:00 2022-05-13T00:00:00+02:00 https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/iedereen-maakt-schoonmaakfouten-tips-voor-professionals Ecosplendo belgie@ecosplendo.com https://www.ecosplendo.be/nl-BE Je eigen vier muren schoon en netjes houden is vaak niet zo eenvoudig. Zeker als er een gebrek is aan tijd, routine en de juiste kennis. Of je nu voor het eerst naar je eigen koninkrijk bent verhuisd of een ervaren schoonmaakster bent, zelfs zelfverklaarde schoonmaakprofessionals zullen een aha-effect ervaren met de volgende tips. Dus: Lees & Leer! Tip #1: De juiste volgorde Zuig eerst het grove vuil weg en begin dan met het fijn schuren! Hoe logisch dat ook klinkt, het is fout! Begin altijd met het afvegen van de oppervlakken en tafels , want zo kunnen de kruimels en pluisjes die vallen, achteraf worden opgezogen. Een goede herinnering is hier: maak van boven naar beneden schoon! Tip #2: S voor CLEAN Op het eerste gezicht klinkt deze truc misschien een beetje grappig, maar het gebruik van de juiste veegtechniek bespaart je veel moeite en tijd. Want met de bekende “links-naar-rechts beweging” worden vuildeeltjes verdeeld in plaats van verwijderd. Een gebogen S-vorm is hier effectiever - u bespaart uzelf herhaaldelijk afvegen en activeert tegelijkertijd uw hersencellen! :-) Tip #3: Bacteriën hebben geen vakantie! Bijna iedereen kent de situatie: na het eten was je snel de afwas, veeg je de tafel af en maak je de kachel schoon voordat je naar je welverdiende einde van je werk voor de tv gaat. Voor het gemak wordt voor alles maar één spons gebruikt, die dan in de gootsteen belandt en daar een nacht blijft staan... Maar let op: er moet orde zijn! Net zoals er verschillende reinigingsmiddelen zijn voor verschillende oppervlakken en objecten, zou je ook een systeem voor sponzen en doeken moeten hebben. Gebruik voor elke kamer een aparte doek en voorkom dat bacteriën en ziektekiemen zich door het appartement verspreiden! Belangrijk! De combinatie van voedselresten en vocht zorgt voor een bijzonder voedzame bodem voor bacteriën, die niet alleen een vieze geur verspreiden, maar in het ergste geval zelfs ziekteverwekkers blijken te zijn. Om de ziektekiemen geen kans te geven, was je je schoonmaakspullen regelmatig (minstens één keer per week) op minstens 60°C in de wasmachine of in de vaatwasser! Tip #4: Eeewww - wat stinkt hier? Niet alles wat blinkt is echt schoon! Want zelfs als de was of de vaat er vlekkeloos uitziet, hopen zich onaangenaam ruikende ziektekiemen op. Dus onthoud: zelfs zogenaamd schone apparaten zoals wasmachines en vaatwassers moeten regelmatig worden schoongemaakt! Misschien herinner je je onze laatste blogpost "Citroenzuur - de alleskunner in het huishouden" nog? Daar leert u hoe u huishoudelijke apparaten eenvoudig, snel en voordelig weer echt schoon krijgt. Over apparaten gesproken : de stofzuiger is af en toe ook meer een stofvanger. Want onze populaire schoonmaakhulp maakt ons leven een stuk makkelijker, maar er verzamelt zich ook veel vuil op en in het apparaat. In plaats van op te wervelen en het oude stof door het appartement te verspreiden, reinigt u eenvoudig de behuizing en het filter met een microvezeldoek! Tip #5: Grote en kleine lepels Als kind geleerd en al op jonge leeftijd aan uw kroost geleerd: het bestek wordt met de punt naar boven in de vaatwassermand geplaatst - een mythe die al generaties lang wordt doorgegeven en niet helemaal correct is. Deze instructie is vrij logisch, zodat de tanden van de vorken niet blijven haken of buigen. Messen en lepels moeten echter tegenover elkaar worden geplaatst om de bekende lepelpositie, d.w.z. in elkaar liggen, te vermijden. Zo blijven er geen restjes achter en schitteren je gerechten elke dag in nieuwe pracht! Tip #6: Spiegel, spiegel aan de wand... Ook is het schoonmaken van spiegels en ramen niet per se een van de meest populaire taken op het schoonmaakplan, want ook al garanderen sommige reinigingsmiddelenfabrikanten een "streeploos resultaat", er blijven altijd een paar strepen op het glas en schoonmaken wordt hopeloze taak... Maar wat is het punt eigenlijk? Het weer is hier debet aan, want als de zon schijnt, warmen de ruiten op en verdampt het vocht uit het water en reinigingsmiddel sneller dan je ze droog kunt vegen. Dus de beste tijd om ramen te wassen is in de late namiddag of avond en wanneer de temperatuur lager is dan 20°C. Tip #7: toilet/plasbox/potje/toilet/kast/troon/… … of ‘waar zelfs de keizer te voet heen gaat’. Maar zelfs de mooiste namen maken de rustige plek voor sommigen het meest gevreesde gebied als het gaat om het schoonmaken ervan. (Het feit dat er vaak veel meer bacteriën op sommige deurklinken, koelkasten of pc-toetsenborden zitten, wordt hier slechts terloops vermeld...) * Terug naar toiletreiniging en de volgende handige tips: - Plaats de toiletborstel na het reinigen niet direct in de houder, maar laat deze even drogen. Op deze manier kunnen de ziektekiemen zich niet vermenigvuldigen en wordt een onaangename geur vermeden. Maar belangrijk : vervang de borstel regelmatig! - Sluit het toiletdeksel tijdens het doorspoelen! Door de waterstroom kunnen druppeltjes met bacteriën ongemerkt in de lucht komen en zich nestelen in hygiënische artikelen zoals tandenborstels, haarkammen etc. Poeh! * Met gemiddeld 3.000 bacteriën per vierkante centimeter staat de wc-bril achter koelkasten (ca. 11.000), deurklinken en lichtschakelaars (ca. 7.000), snijplanken (ca. 6.000) en mobiele telefoons en pc-toetsenborden (ca. .4.000). Tip #8: Hond & baas De beste en tegelijkertijd meest behaarde vriend van de mens drukt ook graag zijn stempel op de vloer en de bank. Om de fijne haartjes niet overal te verspreiden, is het raadzaam om eerst met een bezem te vegen en daarna een stofferingklieropzetstuk te gebruiken voor het stofzuigen - ook voor de vloer. Zo kun je zelfs de scheve plekken in de hoeken en op de bank bereiken. Tip: Lees de reinigingsinstructies! Of het nu gaat om een nieuwe boekenplank, uw favoriete knuffelstoel of recent aangeschafte apparatuur - na succesvolle montage of installatie wordt de bijgevoegde gebruiksaanwijzing meestal onmiddellijk weggegooid. Maar wacht! Voordat de instructies bij het papierafval belanden, maak er dan een foto van of schrijf de schoonmaaktips op ! Zo bespaar je jezelf experimentele en tijdrovende schoonmaakavonturen en geniet je van efficiënte reinheid en meer flexibiliteit in je portemonnee. Dus je ziet, schoonmaken is ook een wetenschap op zich - neem ons advies ter harte en wie weet zwaai je in de toekomst met een beetje meer plezier en motivatie aan de schoonmaak! <![CDATA[Citroenzuur - de allrounder in het huishouden]]> 2022-04-15T00:00:00+02:00 2022-04-15T00:00:00+02:00 https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/citroenzuur-de-allrounder-in-het-huishouden Ecosplendo belgie@ecosplendo.com https://www.ecosplendo.be/nl-BE Intussen is het bewustzijn van een meer milieuvriendelijke manier van leven in de hoofden van mensen veranderd, niet alleen als het gaat om voedsel, kleding of cosmetica, ook schoonmaakmiddelen worden in een verantwoorde en zachte richting gestuurd. Chemische reinigingsmiddelen zijn ongezond en duur en in plaats van te worstelen met een lange lijst van ingrediënten, biedt het beproefde huismiddeltje - citroenzuur - een zeer eenvoudige en universele optie voor een breed scala aan toepassingen in en buiten het huishouden. Het praktische alternatief is multifunctioneel, supereffectief en ook nog eens een duurzame tegenhanger van conventionele reinigers. Maar wat is citroenzuur precies en waar moet je op letten bij het gebruik ervan? Citroenzuur is een van de meest gebruikte plantaardige fruitzuren en is een vaste stof in poedervorm die in water oplosbaar, kleurloos en biologisch afbreekbaar is. Meer dan 200 jaar geleden werd citroenzuur geïsoleerd uit een citroen door zijn ontdekker Carl Wilhelm Scheele, waardoor het zijn bekende naam kreeg. Het komt vooral voor in appels, peren en bessen, maar ook in sommige coniferen en soorten paddenstoelen.Zelfs ons lichaam maakt citroenzuur aan als tussenproduct van de koolstof- en vetzuurstofwisseling. Veel voorkomende toepassingsgebieden zijn voedingsmiddelen in de vorm van smaakstoffen of conserveermiddelen. Maar citroenzuur ontvouwt zijn kracht ook in reinigingsmiddelen en is nu een universeel toepasbare, indrukwekkende en vooral effectieve kleine helper. Maar let op! De naam gaat eraan vooraf, omdat de schijnbaar onopvallende stof toch een zuur is. Wees daarom voorzichtig met de dosering en vermijd oogcontact! Als je een gevoelige huid hebt, raden we aan om rubberen handschoenen te dragen! Praktische tips voor het gebruik van citroenzuur in huis 1) De klassieker tegen kalkaanslag Iedereen kent die vervelende witte kalkaanslag op de douchekop en op de waterkranen of de kalk die al in de waterkoker is geklonterd. Of het nu in de keuken, in de badkamer of om roest te verwijderen - het allround talent citroenzuur doet overal wonderen en laat ook een frisse citrusgeur achter. En het is zo eenvoudig: Voor koffiemachines, waterkokers & Co: 3 eetlepels citroenzuur mengen met 1 liter water en in het betreffende apparaat gieten. Verwarm tot maximaal lauw, anders wordt de reinigingskracht door de hitte aangetast. Om je ochtendkoffie niet naar citroen te laten smaken, spoel je het apparaat opnieuw af met water. Voor badkamerarmaturen en kranen: bereid de water-zuuroplossing (zoals hierboven beschreven), giet in een spuitfles en schud goed. Heb je liever een andere geur, meng dan gerust een paar druppels etherische olie erdoor! Daarna opspuiten, even laten inwerken, afspoelen met koud water en droogwrijven. Voor vaatwassers en wasmachines: doe 7-8 eetlepels citroenzuur rechtstreeks in het lege apparaat en kies een spoelcyclus op middelhoge temperatuur (maximaal 40 graden). Let op: Citroenzuur kan op veel manieren gebruikt worden, maar onedele metalen zoals aluminium zijn niet zuurbestendig en kunnen dus beschadigd raken! 2) De goedkope allesreiniger Als je even niet oplet en de pan overloopt, de soep spettert in de magnetron of de jus overkookt in de oven? Geen probleem! Meng een eetlepel citroenzuur in warm water, behandel de vuile plekken ermee en spoel alles daarna af met schoon water. Bij hardnekkig vuil zoals ingebrande potten of pannen het mengsel aan de kook brengen, laten inwerken en goed naspoelen. Bij vuile ovens of magnetrons de apparaten na reiniging kort opwarmen tot maximaal 100 graden. Kalkaanslag en resten op bloempotten of vazen zijn ook heel eenvoudig te reinigen: doe 3 lepels citroenzuur in een emmer lauwwarm water, laat de voorwerpen een nacht inwerken en reinig en spoel de volgende ochtend grondig af. 3) Een glasheldere zaak Samen met alcohol en water vormt citroenzuur een uitstekend glansverhogend glansspoelmiddel voor de vaatwasser, dat tegelijkertijd de kalkafzetting van hard water in de machine tegengaat. Los hiervoor 40 g citroenzuur op in 100 ml warm water en voeg 150 ml alcohol toe. Het zelfgemaakte glansspoelmiddel is klaar en er zijn geen strepen en melkglazen randen meer! 4) De zelfgemaakte vlekkenduivel Ook na het wassen hebben overhemden en blouses vaak nog gelige vlekken op de kraag of in de oksels. Om je comfortabel te blijven voelen in je absoluut favoriete kleding en zweet- en deodorantvlekken te laten verdwijnen, wordt de effectieve behandeling met een citroenzuur-wateroplossing aanbevolen: Week de kleding een paar uur (10-15 g zuur per liter water) en was daarna zoals gebruikelijk in de machine. Let op: Citroenzuur heeft een blekende werking en is alleen geschikt voor witte was! De onaangename deodorantvlekken worden voornamelijk veroorzaakt door deodorants die aluminium bevatten. Gebruik daarom natuurlijke en aluminiumvrije producten! 5) Voor hemels zacht wasgoed Niet alleen bij cosmetische producten, maar ook bij kleding laten veel mensen niet alles op hun gevoelige huid achter. Wasmiddelen en wasverzachters spelen hier ongetwijfeld een grote rol. Met behulp van citroenzuur blijft het natuurlijke gevoel op de huid behouden en wordt hardnekkig vuil grondig uit kleding verwijderd. Zo werkt het: Los 5-6 eetlepels citroenzuur op in 1 liter water en doe per wasbeurt 2 dopjes in het wasverzachtervak! Let op : Citroenzuur heeft een blekende werking en is alleen geschikt voor witte was! 6) Borstelen, afspoelen, klaar - de geurige toiletreiniger! En het is net zo eenvoudig als het klinkt: ongeveer drie eetlepels citroenzuur in de toiletpot verdelen, laten inwerken, kort behandelen met een borstel en daarna doorspoelen. Urinevlekken worden volledig verwijderd en je krijgt ook een citroenachtige frisheid. Voor netheid & duurzaamheid! Met deze tips bespaar je jezelf een hele reeks dure schoonmaakmiddelen en chemische schoonmaakmiddelen en bescherm je zo je gezondheid, het milieu en je portemonnee. Probeer het uit en overtuig uzelf van de natuurlijke allrounder!Citroenzuur Trouwens : citroenzuur wordt niet alleen gebruikt voor schoonmaakdoeleinden, je vindt het ook in veel cosmetica en voedingsmiddelen. Je kunt het ook gebruiken om tintelende DIY-badparels, bruisende iso-drankjes, ... en nog veel meer te maken. Maar dat is een ander onderwerp... <![CDATA[Wasmiddel correct doseren]]> 2021-03-23T00:00:00+01:00 2021-03-23T00:00:00+01:00 https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/wasmiddel-correct-doseren Ecosplendo belgie@ecosplendo.com https://www.ecosplendo.be/nl-BE De was in de kledingkast ruikt vreemd, misschien zelfs vies? Maar het was pas gewassen en zou lekker moeten ruiken! Wat is er in hemelsnaam gebeurd? Dit kan verschillende oorzaken hebben: Te veel wasgoed in de trommel is net zo waarschijnlijk als een verkeerde dosering wasmiddel - want zowel te veel als te weinig kan leiden tot onaangename geurtjes. Te hoge dosering wasmiddel Iedereen die denkt dat te veel wasmiddel leidt tot bijzonder schone was, staat een teleurstelling te wachten. Helaas is dat niet het geval! Te veel wasmiddel valt niet altijd meteen op, ook al kun je het soms zien aan de overmatige schuimvorming tijdens het wasproces. Vaak kun je het pas veel later ruiken. Als het wasmiddel te veel is gedoseerd, zijn er niet genoeg vuil- of vetdeeltjes die zich kunnen binden aan de vele oppervlakteactieve stoffen - de wasactieve stof. Deze vele ongebonden oppervlakteactieve moleculen blijven achter in het sop en zetten zich af in het wasgoed omdat ze niet volledig kunnen worden uitgespoeld. Na het drogen duurt het enige tijd voordat deze organische oppervlakteactieve moleculen zijn afgebroken. Dit afbraakproces resulteert in een onaangename, vieze geur - zelfs als de was gewassen en gestreken is of in de kast hangt. Te weinig wasmiddel Zelfs als je denkt dat minder meer is, heb je het mis. Te weinig wasmiddel kan ook nare geurtjes in wasgoed en kasten veroorzaken, omdat het wasgoed niet goed schoon wordt. Als er te weinig wasmiddel wordt gebruikt, zijn er niet genoeg oppervlakteactieve moleculen om vuil of vet te binden en op te lossen: De wasmiddeloplossing is te zwak. Als gevolg daarvan blijft er vuil achter in het waswater en zet het zich af in het textiel tijdens het spoelen. Er ontstaat dan ook een onaangename geur tijdens het ontbindingsproces op de droge was. Doseren is geen wetenschap Het doseren van de juiste hoeveelheid wasmiddel is echter geen wetenschap als je een paar regels volgt. Elke fabrikant geeft doseerinstructies op de verpakking van het wasmiddel, die normaal gesproken rekening houden met de hoeveelheid wasgoed, de hardheid van het water en de mate van vervuiling. Deze moeten worden opgevolgd. In deze context is het vooral handig om de hardheid van het water in de regio te kennen - dit is essentieel voor de juiste dosering. Het is ook belangrijk dat de wasmachine niet te vol zit, want dan kan het sop niet optimaal circuleren en wordt het wasgoed niet schoon tijdens het spoelen. Te veel wasgoed kan ook leiden tot onderdosering. Vuistregel: Minder is beter - minder wasgoed! Hoe minder wasgoed in de trommel, hoe minder wasmiddel je hoeft te gebruiken. Dit maakt het doseren ook gemakkelijker. Om ervoor te zorgen dat de was goed gespoeld en dus schoon is, kun je ook een extra spoelcyclus inschakelen - dit is mogelijk bij bijna alle wasmachines. Een andere optie is een wasspoeling. Dit is licht zuur, helpt wasmiddelresten uit te spoelen en neutraliseert het wasgoed. Tegelijkertijd worden de kleuren opgefrist. <![CDATA[Hoe maak ik mijn keuken goed schoon?]]> 2017-06-06T00:00:00+02:00 2017-06-06T00:00:00+02:00 https://www.ecosplendo.be/nl-BE/info/wasserette/hoe-maak-ik-mijn-keuken-goed-schoon Ecosplendo belgie@ecosplendo.com https://www.ecosplendo.be/nl-BE Het leven speelt zich af in de keuken. Mensen koken, bakken en eten samen. Geen wonder dat de keuken snel vies wordt. Alleen koken leidt onvermijdelijk tot spetters vet, kruimels en vlekken. Dit vraagt om regelmatig schoonmaken, anders zit je al snel met een hoop vuil. Ecologische reinigers Ecologische schoonmaakmiddelen hebben de voorkeur voor het schoonmaken van keukens, omdat ze goed schoonmaken maar veel milder zijn. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor je gezondheid en bijzonder slecht voor het milieu. Gebruik dus geen ontsmettingsmiddelen. Deze zijn helemaal niet nodig als je maar heet genoeg afspoelt. Hoe vaak moet ik mijn keuken schoonmaken? Er moet worden opgemerkt dat regelmatig schoonmaken om hygiënische redenen de hoogste prioriteit heeft. Als je niet schoonmaakt, trek je op de lange termijn niet alleen ongedierte aan, maar kweek je ook bacteriën en schimmels. Heel belangrijk: wanneer er met rauw vlees, vis of eieren is gewerkt in de keuken , moet onmiddellijk grondig worden schoongemaakt en onder zeer heet water worden afgewassen. Dit is de enige manier om een mogelijke salmonellabesmetting te voorkomen. Dagelijkse/onmiddellijke reiniging Reinig de werkoppervlakken na elk gebruik. Gemorste vloeistoffen moeten onmiddellijk worden opgeveegd. Dan droogt het niet op. Na elk gebruik moet de kookplaat gereinigd worden als hij weer koud is. Veeg de vloer indien nodig. De kookplaat moet regelmatig worden schoongemaakt. Anders hoopt vuil en vet zich op. Als we altijd alles drogen na het schoonmaken, kunnen geen bacteriën of schimmelsporen nestelen. Wekelijks Neem planken en oppervlakken één keer per week af. De vloer moet één keer per week vochtig worden gedweild. Veel ziektekiemen verzamelen zich op kranen en handgrepen. We kunnen dit voorkomen door ze één keer per week schoon te maken. Wissel of was schoonmaakdoekjes en sponzen regelmatig, vooral na contact met vlees, vis en eieren. Ze worden weer hygiënisch schoon bij 60 graden. Maandelijks De afzuigkap moet worden gecontroleerd en het filter moet indien nodig worden vervangen of gereinigd. De behuizing van de afzuigkap moet ook worden schoongemaakt. De bovenkant van de kasten afstoffen en afnemen. De koelkast moet één keer per maand schoongemaakt worden. Het is verreweg de grootste bron van bacteriën in het huishouden, dus dit is erg belangrijk. De vaatwasser mogen we ook niet vergeten. Bacteriën worden gedood bij 50 graden en hoger. Regelmatig schoonmaken draagt bij aan de prestaties. Een schone keuken bevordert in hoge mate een goed algemeen gevoel van welzijn. Daarom mogen we schoonmaken niet verwaarlozen. Met ecologische schoonmaakproducten kun je de keuken op een milieuvriendelijke manier schoonhouden.